דמי התיווך היא העמלה שגובה מתווך עבור שירותיו. העמלה עצמה משתנה מעסקה לעסקה ונקבעת בדרך כלל על ידי מגוון גורמים כגון גודל העסקה, סוג העסקה וסוג השירות שניתן. את העמלה משלמים עבור שיווק ופרסום של הדירה, הצגתה בפועל וביצוע המשא ומתן עבור הצדדים.
מהו גובה דמי התיווך שמשלמים?
קונים ומוכרים מתמודדים לעתים קרובות עם דמי תיווך שאחד מהם צריך לשלם. מדובר בעלות שיכולה להגיע לעשרות וגם למאות אלפי שקלים, תלווי בגודל העסקה שנסגרה. כפי שצויין במאמר הקודם על דמי תיווך לקניית דירה, רוב המתווכים גובים עמלת תיווך בשיעור ממוצע של 2% משווי העסקה. אחוזים אלו יוכלים כמובן להשתנות מעסקה לעסקה כך שיכולים להיות מקרים בהם דמי התיווך הינם 1.5% משווי העסקה ומקים אחרים שבהם דמי היתווך יהיו 2.5% ואפילו 3% משווי העסקה שנסגרה. בחישוב פשוט אפשר להבין שאם עסקה נסגרת על סכום של מיליון שקלים, דמי התיווך יכולים להיות 20000 שקלים ואם מדובר על עסקה של 2.5 מיליון שקלים אז דמי התיווך מגיעים ל50000 שקלים. מאחר ומדובר בסכומים נכבדים שצריכים להיות משולמים למתווך ובקלות יכולים להיחסך מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של יועץ נדל"ן שיכול לתת לכם את הקווים המנחים אל מול המתווך ולחסוך לכם אלפי שקלים גם בהתנהלות מולו, וזאת ללא קשר לחיסכון העצום שיוכלו לספק לכם בסגירת עסקה במחיר הוגן במקום מחיר מופקע ובתשלומי המשכנתא החודשיים.
אך מי הצד שחייב לשלם דמי תיווך האם מדובר על הקונה, על המוכר או על שניהם?
מבחינת המתווך – מי הכי כדאי שישלם את דמי התיווך?
אם נכנס לנעליו של המתווך שמעוניין לגבות כמה שיותר עמלה, הוא לרוב ינסה לגבות 2% או יותר מכל אחד מהצדדים בנפרד, כך למעשה הוא ירוויח 4% משווי העסקה. המתווך סוגר את עסקת התיווך קודם כל עם המוכר לפני שמתחיל להציג את הדירה שלו ורק לאחר מכן מול קונים פוטנציאלים שמגיעים לראות את הדירה. לכן ינהל שני משאים ומתנים בנפרד מול כל צד כאשר אין קשר בינהם. לרוב, מתווכים לא יסכימו לתווך בעסקה כאשר העמלה הכוללת שיקבלו משני הצדדים גם יחד תהיה נמוכה מ2% אך כמו שכבר צויין כאן בעבר, מאחר ומדובר בפרנסה שלהם הם מכוונים לגבייה של מקסימום דמי תיווך ולא מינימום.
האם המוכר משלם עמלת תיווך?
התשובה לשאלה זו תלויה מאוד ביכולות המשא ומתן של המוכר. כאשר המוכר מעוניין למכור את דירתו הוא יצור קשר עם כמה משרדי תיווך בכדי להחליט דרך מי מהם ישכור את שירותי התיווך. במעמד זה הוא מבצע מאין סקר שוק כאשר הוא אומר למתווכים בכמה הוא מעוניין למכור את הדירה ומה גובה העמלה שיהיה מוכן לשלם. אם מדובר במוכר שאינו מיומן בהתנהלות מול מתווכים או שהגיע לשיחה מולם לא מוכן ובלי כל הנתונים הדרושים לו, המתווך יהיה זה שמוביל את השיחה בינהם וכפועל יוצא יעמוד על כך שיקבל תשלום של 2% ממנו, וזאת ללא שום קשר לדמי התיווך שיגבו מהקונה. מוכרים מיומנים לעומת זאת יותר יטו להתמקח ולהוריד את עמלה שהם משלמים, ובמידה ומדובר על עסקה גדולה מאוד וקלה יחסית למתווך המוכרים גם יכולו להגיע למצב שבו אם לא משלמים כלל עמלת תיווך וכל העמלה למעשה תשולם על ידי הקונה.
האם הקונה משלם את עמלת התיווך?
אמנם אין תשובה ברורה וחד משמעית לגבי מי משלם את האגרה, אך ברוב המקרים הקונה ישלם עמלת תיווך למתווך אם בסופו של דבר הוא ירכוש את הנכס. כבר בשלב הצגת הדירה המתווך יחתים את הקונה על טופס שמחייב אותו לשלם את עמלת התיווך לו במידה וירכוש את הדירה. בטופס זה גם יוצג גם גובה עמלת התיווך באחוזים (כאמור, לרוב יהיה מדובר על 2% משווי העסקה). חשוב לדעת שזהו הסכם בין המתווך לבין הקונה ואין לו שום קשר להסכם שיש למתווך על המוכר שגייס את שירותיו. למרות שכבר בהסכם מצויינים גובה דמי התיווך, חלק מהמתווכים יתנו לקונה הנחה בדמי התיווך שלהם כתמריץ לבצע את העסקה במידה והם מרגישים ששני הצדדים בשלים לבצעה ויש צורך בדחיפה קלה בכדי שזו אכן תיסגר. קונים מיונמנים שכבר ביצעו את קניית הדירה הראשונה שלהם וצברו ניסיון מול המתווכים ידעו להכניס את האלמנט הזה לשלב המשא ומתן מול המתווך בכדי לקבל הנחה נוספת בתשלום עבור העסקה